Historia

Salongen har idag 1249 platser, och är därmed den näst största privatteatern i Stockholm. Genom en unik konstruktion utan pelare har man möjliggjort en salong helt utan skymda platser.

historia
historia
historia

China Teatern idag

1989 stod China Teatern nyrenoverat med originaldekorationer bevarade. China Teaterns företag hade då köpts av Berns Salonger i syfte att öka Berns kapacitet för sin konferens-verksamhet. På 1990-talet ägdes China Teatern och Berns Salonger av Grand Holdings för att sedan säljas till London & Regional år 2005.

Inskriptionen på teaterns framsida betyder Det fullkomliga seendets hus. Teatern har en 560 kvadratmeter stor stjärnhimmel där 1485 stjärnor är utplacerade. Det är en exakt kopia av stjärnhimlen vid vårdagjämningen 1870. Alla målningar och armatur i salongen är original.

historia
historia

2009

1 januari 2009 förvärvar Oscarsteatern AB China Teatern. Oscarsteatern AB driver sedan tidigare Oscarsteatern och China Teatern ingår nu i samma bolag. Oscarsteatern ägs av Vicky Nöjesproduktion AB (50%) och 2Entertain Sverige AB (50%). Dessa två produktionsbolag har satt upp succé efter succé på Oscarsteatern.

Den huvudsakliga verksamheten består idag av att visa aktuella föreställningar och konserter på kvällstid och konferenser dagtid. Men här har också specialarrangemang såsom Grammisgalan, Guldmasken, filmfestivaler, talangjakter, fröken Sverige final, varvats med bolagsstämmor, kick-offer, föreläsningar och mycket mera ägt rum.

historia
historia
historia

På Scenen

Teatern byggdes som stumfilmsteater, men redan 1929 bröt revyepoken ut i Stockholm och Ernst Rolf flyttade sin Göteborgrevy till China. 1938 lanserades China som Nordens största varieté-scen och fram på scenen trippade tjugofem miss Chinor. Sommarvariten i Stockholm blev världs-berömd och China ansågs vara den förnämsta scenen i Europa efter Palladium i London. 1946 satte den nytända stjärnan Nils Poppe upp Chinas första musikal tillsammans med Anna-Lisa Ericsson ”Behärska dig kvinna”. På 50 – talet var det dags för revy igen med bland annat Karl-Gerard, Carl-Gustav med hejdlösa revyer som ”Vicke Nys” och ”Calle P”. Under 60-talet drog Hasse & Tage fulla hus med ”Gula hund”. Under alla decennier har revy, varieté och film varvats med artistframträdanden. Här har storheter som Maurice Chevalier, Lena Horn och Delta Rythm Boys med flera framträtt.

70/80-talet

China Teatern var enbart en biograf och hotades flera gånger att förvandlas till kontors-kasern eller parkeringshus. I mitten på 80-talet tågade Parnevik och Wallman in för att blåsa nytt liv i China Teatern. Man inledde storstilat med Ann-Margret Show som sedan följdes av farser och komedier som Bäddat för 6, Prassel, Vär(l)dens Galenskap och Är du inte riktigt fisk.

80/90-talet

Här följer en hel rad succé-musikaler Cats, West side story, Annie get your gun, Grease, Fame, Hair och Little Shop of Horror.

2000-talet

Slutet av 90-talet och början av 2000-talet gick i farsens tecken med lång-köraren och Hotelliggaren som följs av Svensson Svensson. Från Göteborg gästas vi sedan av Galenskaparna och After Shave med Allt möjligt och Jul jul jul. 2002 gästades vi av Björn Skifs på sin succéturne Back on Track och sedan Revisorn med Robert Gustafsson och Peter Haber i huvudrollerna.

Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse