om Huset

och arkitekturen

Från starten hösten 1928 var nybyggda Chinateatern i Berzelii Park en av Stockholms stora premiär-biografer för stumfilm. På den tiden var kinesisk stil med sina exotiska mönster och former populär bland formgivare i Sverige. När arkitekten Albin Stark ritade Chinateatern inspirerades han av sitt besök i Peking. Han var den andra europé någonsin som fick besöka Den Förbjudna Staden.

Stark inspirerades även av biografen Grauman´s Chinese Theatre (idag TCL Chinese Theatre) i Los Angeles – både till namnet och stilen. Grauman´s Chinese är den klassiska premiärbiografen på Hollywood Boulevard, där över 200 av världens största filmstjärnor från 1927 till nu har skrivit sina autografer och satt fot- och hand-avtryck. 

Alla Chinas originaldekorationer är bevarade än idag – och alla målningar och armatur i salongen är original.
När du kommer in i salongen rekommenderar vi dig att se upp! I taket sitter nämligen en 560 kvadratmeter stor stjärnhimmel med 1 485 stjärnor. De är placerade exakt som stjärnhimlen såg ut vid vårdagjämningen 1870.

Var du än sitter i salongen ser du scenen bra. Tack vare en unik konstruktion har teatern inga pelare och därmed inte en enda skymd publikplats.

Därför står det ”Det fulländade seendets teater” i kinesiska tecken på husets entréfasad mot Berzelii Park.

”Det fulländade seendets teater”

Foajén